De blog van Little Green Box

« Kiezen voor Little Green Box betekent kiezen voor biologisch »

We horen de laatste jaren veel over biologisch!

Het is waar dat er als gevolg van de pandemie een massale terugkeer naar biologische en lokale consumptie heeft plaatsgevonden.

Biologisch voedsel is goed voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet!

Maar weet je echt waarom? En hoe draagt Little Green Box daaraan bij? 😇

Eet biologisch, help onze planeet. 🌍

Wist u dat het gebruik van stikstofmeststoffen op gewassen, zelfs in kleine hoeveelheden, leidt tot een daling van 17% van het aantal plantensoorten? Dit is een van de gevolgen van intensieve landbouw!

Deze methode vervuilt namelijk niet alleen de bodem, het water en de lucht met nitraten en allerlei bestrijdingsmiddelen, maar leidt ook tot een overconsumptie van geneesmiddelen in grote bedrijven met een hoge concentratie van dieren.

Al deze mengsels creëren risico’s voor onze planeet, maar ook voor de algemene gezondheid van onze bevolking. 😰

Eet biologisch, beter voor je gezondheid. 🧑🏻⚕️

62% van de beroepsbeoefenaars die aan stikstofhoudende meststoffen worden blootgesteld, lopen het risico om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen (Bron: Bio Wallonie). Maar dat is nog niet alles! Er zijn ongeveer vijftien ziektebeelden die in verband worden gebracht met de gebruikte pesticiden, zoals kanker, neurologische aandoeningen en voortplantingsstoornissen…

In 2021 publiceerde het Europees burgerinitiatief (ECI) “Red de bijen en de boeren” een studie waarin blijkt dat in België gemiddeld 23 verschillende pesticiden in slaapkamerstof worden aangetroffen. Dit cijfer ligt veel hoger dan het gemiddelde voor de 27 landen van de Europese Unie (EU). De auteurs maken zich des te meer zorgen over het feit dat de gevonden bestrijdingsmiddelen soms verre van onschadelijk zijn.

Afgezien van deze gezondheids- en milieubevindingen heeft dit ook aanzienlijke economische gevolgen.

Economische gevolgen van niet-biologische landbouw. 💶

Vandaag zou de sanering van het water wereldwijd honderden miljoenen euro’s kosten en hoewel we dat hopen, past dit nauwelijks in een algemeen beleidsproject.

“Steeds meer op grote schaal produceren om goedkoop te produceren en goedkoop voedsel te kunnen leveren” is tegenwoordig het leidende beginsel van de intensieve landbouw. Dit wordt uiteraard ingegeven door de behoeften van de consumenten wier koopkracht is een ondertussen al twee jaar durende Covid-pandemieen door een heropleving van de inflatie, maar ALLES heeft een prijs, en deze prijs is nu ecologisch, en het is ongetwijfeld betreurenswaardig dat het op zeer korte termijn de laagste is.

Onze verbintenissen 🤞🏼

Op basis van deze waarnemingen hebben wij een aantal toezeggingen gedaan om deze vicieuze cirkels te doorbreken en te trachten de machine een halt toe te roepen.

In de loop van de maand maart zullen wij onze verbintenissen voorstellen om ons ecologisch, sociaal en economisch ecosysteem te verbeteren. Het eerste onderwerp dat we behandelen is biologische landbouw.

De biologische landbouw respecteert, herstelt en handhaaft de evenwichten zonder welke het leven zich niet kan ontwikkelen en niet kan blijven bestaan. Het beschermt tegen erosie, vervuiling en verzuring. Dus, ja, sinds Covid horen we er overal over, de hele tijd, en op allerlei manieren (we hebben het er zelf ook vaak over gehad).

We kunnen extremisten worden genoemd (ja, daar houden we van 🙂 ), maar wanneer we ervoor kiezen om alleen met biologische producten, producenten en tuiniers te werken, hebben we deze gevolgen in gedachten en dicht bij ons hart. Natuurlijk zien we, net als iedereen, soms misverstanden en zelfs schandalige zaken naar boven komen. Niet alles is altijd perfect. Wij weten echter ook dat elke reis van duizend plaatsen altijd begint met een eerste stap. Gelukkig zijn wij niet de enigen op deze weg.

De moeilijkheid voor ieder van ons om elke week naar onze producent te gaan, dwingt ons om onverzettelijk te zijn over wat er in uw dozen gaat. Heeft u geen tijd om één voor één de afkomst van producten te bekijken, dan kan u ons zeker vertrouwen, want wij kijken er elke week naar😉. Dit is onze belofte aan onze klanten en partners.

Daarom hebben wij afgelopen september onze biologische certificaat vernieuwd (met dank aan #Certysis), omdat wij ons inzetten voor deze belofte, namelijk op duurzame wijze bijdragen aan het behoud van de bodem en het milieu.

Bovendien gaan sommigen nog verder, met duurzame landbouw, biodynamica, en nog zoveel andere initiatieven, die wij voor 100% onderschrijven / steunen, want Biologische teelt is niet het enige waar we aandacht aan besteden het lijdt geen twijfel dat wij steeds dichter bij deze producenten zullen trachten te komen.

Tot ziens in jouw boxs 🙂