De blog van Little Green Box

Little Green Box staat ook voor zero-waste

We leggen vaak de nadruk op biologische en lokale producten, maar we vergeten een belangrijk punt – namelijk de zero-waste verpakkingsmethode. 

 

De hoeveelheid (huishoudelijk) afval 

Elk jaar worden er tonnen afval geproduceerd.

In 2020 bedroeg de hoeveelheid afval per inwoner 418 kg! In totaal werd er dat jaar 4.799.862 ton huishoudelijk afval geproduceerd. 

Het probleem is dat niet al dit afval wordt gerecycleerd, slechts 35% hiervan wordt gerecycleerd! 19% wordt gecomposteerd. De rest wordt verbrand om energie op te wekken.

Wat de productie van verpakkingen betreft, deze bedroeg 1,9 miljoen ton in 2019. 

Papier en karton waren goed voor 39%, glas voor 25% en plastic voor 18%. Hoewel glas een recyclingpercentage van 100% heeft, geldt dat niet voor de rest van de verpakkingen, die 84% bedraagt. 

Kortom, we produceren elk jaar te veel afval en daar moet verandering in komen! 

 

Afvalvrij consumeren is beter voor de planeet 🌎

 

Voordat het verpakkingsmateriaal afval wordt, zijn er de grondstoffen en de energie voor nodig om het te maken. Na gebruik zal er opnieuw energie nodig zijn om het afval te verzamelen, te verwerken en eventueel te recycleren. 

Door de productie van dit afval te beperken, kunnen wij onze impact op het milieu verminderen. Dit zorgt er ook voor dat de hoeveelheid afval dat op straat wordt gegooid wordt verminderd. Een propere straat is immers een stuk aangenamer. 

 

Wat kunnen we doen om ons afval te verminderen? 🚯

 

Om het huishoudelijk afval zoveel mogelijk te beperken wordt er aanbevolen om in bulk aan te kopen of te kiezen voor producten zonder- of met een milieuvriendelijke verpakking (karton in plaats van plastic bijvoorbeeld, dat 100% recycleerbaar is). Boodschappen doen in bio- of bulkwinkels kan een goede manier zijn om het afval te reduceren. Of koop rechtstreeks bij de producenten! U kan ook uw eigen herbruikbare verpakking meenemen als dit wordt toegelaten. 

Zoals u ziet, zijn er veel kleine stappen die u zelf kunt nemen! En elke stap telt.

 

Hoe zit het met Little Green Box? 

 

Wat doen wij om ons afval zo veel mogelijk te beperken? 

Wij kopen bij voorkeur aan in bulk wanneer dat mogelijk is. Voor ingrediënten die absoluut verpakt moeten worden, gebruiken we bokalen. Bokalen zijn ideaal voor alle bulkproducten zoals specerijen, pasta, rijst en meel, maar ook voor vloeistoffen en tal van andere producten!

Onze ingrediënten worden vervolgens in herbruikbare dozen gedaan waarin de ingrediënten zo zorgvuldig mogelijk worden getransporteerd.  

Dankzij ons statiegeldsysteem kunnen wij de dozen en verpakkingen terug inzamelen. We wassen ze en hergebruiken ze. Dus geen verspilling! (We recupereren zelfs de eierdoosjes).

Door voor onze maaltijdbox te kiezen, draagt u uw steentje bij in het reduceren van het huishoudafval!

Naast de zero-waste verpakkingsmethode, eet je lokaal- en biologisch voedsel. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor onze Belgische producenten en onze magen.