De blog van Little Green Box

Duizend en één trucs om overgebleven vruchten te recupereren!

Yay, het is de vakantie! De zon schijnt… (of niet 🙈) en de vruchten groeien eindelijk om diversiteit te brengen in onze gerechten 🍏🍐🍊🍋🍌🍉🍓🫐🍈🍒🥝

 

Dus het inspireerde ons om een kleine blog post te schrijven over al deze overvloed! We hebben een kleine cocktail van anti-gaspi tips samengesteld om te vermijden dat je fruitresten in de compost gooit!

 

Laten we gaan! We geven je een paar gourmet tips…

 

  1. Schillen van appels, peren, perziken, abrikozen, …

 

Als u net als 53% van de bevolking (dit cijfer is bevestigd door een zeer zeer serieuze studie die is uitgevoerd door zeer zeer intelligente mensen) ook de schil van uw boomgaardvruchten verwijdert voordat u het opeet … geen paniek! Er zijn wat leuke dingen die je met de schillen kunt doen om ze uit de compost te houden.

 

Eerste mogelijkheid: breng uw kruidenthee op smaak door de schillen een paar uur aan de lucht te laten drogen voordat u ze zet.

 

Anders is het gourmet alternatief om gekarameliseerde schilchips te maken met gezouten boter 🤤 Hoe? Gemakkelijk: Verdeel uw schillen in een ovenvaste schaal, verdeel er kleine stukjes halfgezouten boter over (ongeveer 1 eetlepel voor 100 g schillen). Bestrooi met bruine suiker (ongeveer 3 el voor 100 g schillen). Bak gedurende 20 minuten op 180°C, roer om de 5 minuten. Je laat ons weten hoe lang je kom chips het volhield 😜

 

  1. De overrijpe bananen

 

Er zijn duizenden manieren om bananen te redden van composteren. Hier geven we je 2 favorieten: één voor kinderen, en één voor volwassenen:

 

De favoriet voor de kinderen: bananenpannenkoeken! Ze hebben het grote voordeel dat ze geschikt zijn voor veganistische en glutenvrije diëten. Meng 2 overrijpe bananen met 2 eieren en 50 g maïzena en hup naar de pan!

💚 De favoriet voor volwassenen: bananen geflambeerd met rum! Verrukkelijk! Bak gewoon uw hele bananen of in partjes gesneden bananen in een klontje boter met suiker en een drupje rum. Heerlijk!

Bonus… de coup de coeur voor je planten: Bananenschillen zijn een geweldige natuurlijke meststof! Snijd ze gewoon in stukjes en leg ze aan de voeten van uw planten. Of, als u de voorkeur geeft aan een meer esthetische oplossing, giet de schillen in een emmer water en geef uw planten water met dit “gearomatiseerde water”

 

  1. Kersenpitten

 

Gebruik je kersenpitten om een zelfgemaakt verwarmingskussen te maken!

Stap één: eet veel kersen… voor deze stap vertrouwen we je, we weten dat het perfect zal worden uitgevoerd 👌

Stap twee: spoel de pitten af en kook ze vervolgens ruim 5 minuten in azijnwater (2/3 water, 1/3 azijn). Laat ze uitlekken en droog ze

Derde stap: haal de naaimachine! Maak een kussen in de vorm van uw keuze (er zijn veel handleidingen op het net als u ze nodig hebt!) met een stof van natuurlijke vezels (katoen of linnen). Vul het kussen met de kernen en sluit het

Vierde stap: we gebruiken het om onszelf te plezieren tijdens een plaid/TV-avond: verwarm uw kussen 10min in de oven op 90° door het in een schaal te leggen en er een kom water naast te zetten. Wees voorzichtig. Het is nog steeds brandbaar, dus wees voorzichtig als je het gebruikt

 

  1. Schillen van citrusvruchten

 

Je kunt ze op duizend en één manieren gebruiken! Doe ze in azijnwater en HOP… Je hebt je pshiiit pshiiit reiniger! Konfijt ze om orangettes, chocolade citroenen te maken. Of maak jams voor het hele jaar. Spoel de schillen hiervoor goed af en verwijder de witte film. Meng vervolgens 1 kg suiker voor 1 kg in stukjes gesneden schillen. Breng het aan de kook en laat het een goed uur koken tot het een geleiachtige textuur heeft (roer regelmatig tijdens het koken). Doe in een pot en bewaar op een koele plaats.

 

Wat is jouw favoriete truc of manier met overgebleven vrucht?